The Blog


Baron 1898, het beloofde goud of niet meer dan een goed verpakt sprookje?

Ondertussen weet denk ik heel Nederland wel dat de Efteling een nieuwe attractie heeft geopend. De buzz die het marketing team heeft weten te creƫren rondom de jongste attractie van het park is op zijn minst gezegd indrukwekkend. Welk mediakanaal je ook gebruikt, er was geen omkomen aan. De verwachtingen waren dan ook erg hoog gespannen. Heeft de Efteling deze waar kunnen maken? Hardwell was in ieder geval erg te spreken, of was dat puur omdat dit rondom de promotie van de attractie hoorde?

De Efteling spreekt zelf graag van een nieuw icoon in het park. Een icoon is het zeker. Het aanzicht van de Baron is geweldig. De constructie is origineel, iets dat je niet vaak bij achtbanen ziet. De attractie ademt de juiste sfeer uit en past vrij aardig in de omgeving. Over het uiterlijk niet meer dan lof. Het is gewoonweg een geweldig plaatje.

Het verhaal rondom de Baron is ook vrij aardig. Ja het lijkt misschien wat op dat van de Bokkerijders, maar het is verder niet al te complex en het is lekker herkenbaar. Het moet natuurlijk wel in een vrij korte tijd duidelijk gemaakt worden wat er allemaal om je heen gebeurd. Het probleem in mijn ogen is dat wanneer je de attractie binnen komt het verhaal niet lekker uit de verf komt. En dat ligt in mijn ogen aan een paar dingen.

Allereerst, gaat de binnenkomst vrij rommelig nog. Terwijl je als kompel het gebouw binnenwandelt is het verhaal al begonnen. Jammer genoeg staat in deze eerste ruimte het geluid vrij zacht en zijn de meeste mensen vooral met elkaar bezig en niet met het verhaal. Niet zo vreemd want er is geen echte duidelijk opening waardoor iedereen niet anders kan dan zich focussen op het verhaal. Een kritiek puntje dat makkelijk verholpen kan worden.

In de tweede ruimte die je als kompel betreedt ontmoet je het hoofdpersonage Gustave Hooghmoed in hoogsteigen persoon. Een aardige audio animatronic die helaas veel te hoog staat en dus totaal niet opvalt. Daarnaast staat hier een Efteling-medewerker alle kompels in de juiste rijen te plaatsen. Gasten hebben hierdoor totaal geen oog voor de Baron en al helemaal niet voor het verhaal. Het enige wat ze willen is zo snel mogelijk die achtbaan in.

In mijn ogen werkt deze manier van verhaalvertelling bij een achtbaan dan ook totaal niet. Ze hadden zich veel beter aan het concept van dat van de Vliegende Hollander kunnen houden. Waar er tijdens het wachten veel meer te zien is en het verhaal mede door eigen interpretatie veel duidelijker (en interessanter) wordt verteld.

Dan de baan. Toch wel het belangrijkste van de attractie. Toen het baanverloop bekend werd gemaakt had ik al mijn twijfels of dit de sensatie zou gaan worden die de Efteling doet beloven. Maar nu ik hem heb kunnen beleven zijn mijn twijfels bevestigd. De baan is na de drop niet zo bijzonder en veel te kort. Toegegeven voorin is de baan net wat leuker, maar toch weet het bij mij geen adrenaline kik op te wekken. Ondanks deze persoonlijke ervaring geloof ik zeker dat de Baron voor de jongere sensatiezoeker (en de wat minder doorgewinterde achtbaan rijder) het een aardige rit is.

Heeft de Baron de hooggespannen verwachtingen waar kunnen maken? Voor mij persoonlijk niet helemaal. Ondanks dat hij zeer knap gemaakt is laat de verhaalvertelling en de rit naar mijn mening te wensen over. Is het dan geen goede toevoeging voor de Efteling? Dat zeker wel! Voor veel mensen is de Baron zeker een sensationele attractie. Daarbij denk ik dat de verhaalvertelling door wat kleine aanpassingen door te voeren een heel stuk beter kan worden.

Rik Spitters