The Blog


Disney’s levenslessen

Wat een teleurstelling kreeg ik te verwerken toen mijn eerste prins niet op het witte paard kwam aan galopperen. Om over wapperende haren en een sprookjeshuwelijk de volgende dag nog maar te zwijgen.

Als jong meisje was ik gefascineerd door de prinsessen uit de Disneyfilms. Wat was Ariel toch stoer, Belle heldhaftig en Sneeuwwitje geliefd. Ze hadden alleen allemaal één ding gemeen: ze waren ontzettend afhankelijk van hun Prince Charming. Want hoe heldhaftig, stoer of zelfstandig ze ook waren, ze gooiden al hun sterke-vrouwentrekjes overboord op het moment van de ware liefdeskus. Ariel ontpopt zich gedurende de film eigenlijk gewoon tot en soort stalker van prins Erik: inbreken en snuffelen aan zijn spulletjes. Ik zou het niet durven. Nu ik ouder ben, zie ik de films door een ander kader. Maar ik ontdekte ook slimme levenslessen:

1.    Waar een wil is, is een weg

‘’Anyone can cook.’’ Dit is de centrale boodschap van Ratatouille. Remy is een geweldige kok, maar zijn rat-zijn houdt hem tegen. Samen met zijn mensenvriendje Linguini vinden ze een weg om Remy’s talent tot uiting te laten komen. Uiteindelijk doet het er niet toe dat hij een rat is. In Ariel de Kleine Zeemeermin: exact dezelfde boodschap. Wanneer je anders wilt zijn dan je bent, dan moet je daar soms opofferingen voor doen, zoals je stem afgeven aan de boze zeeheks. In the end wordt zij toch verslagen en krijg je je stem weer terug. En heb je je benen nog. Dit brengt me op levensles 2.

2.    Karma is a bitch, dus wees goed

In alle Disneyfilms krijgt de slechterik het uiteindelijk zwaar.  Heel zwaar. De stiefmoeder van Sneeuwwitje wordt lelijk en oud, Ursula de zeeheks wordt verslagen na het inpikken van de stem van Ariel, Prins Hans uit Frozen krijgt een rechtse in zijn gezicht en valt overboord. Wees goed, oprecht en doe je best, want karma kent geen genade.

3.    Bezint eer ge begint

Denk na voor je iets doet. Trouw bijvoorbeeld niet te snel met die prins. Waarom denk je dat al die films eindigen na de sprookjesbruilioft? Na die bruiloft is de lol er wel vanaf: wij willen helemaal niet zien dat Prince Charming zijn onderbroeken overal laat slingeren en dat hij zo hard snurkt dat Belle niet meer aan slaap toekomt en dus met wallen tot ginder rondloopt. De benaming Beauty and the Beast wordt dan lichtelijk ongepast.

4.    What doesn’t kill you makes you stronger

Oke, shit happens. Leven is vallen en opstaan en hard werken. Kijk naar The Princess and the Frog. Tiana werkt haar hele leven keihard om te sparen voor haar eigen eettentje. Alles gaat mis en ze verandert zelfs in een kikker. Uiteindelijk na die hele baggerzooi, komt toch haar droom uit. In Rapunzel wordt de prinses ontvoerd en opgevoed in een toren. Ze weet te ontsnappen en vindt haar weg naar huis. En haar droomprins. Uiteraard.

Nu mijn advies voor jou: kijk nog eens naar de films waar je vroeger zo weg van was. Je zult zien dat je er met andere ogen en meer levenservaring naar kijkt. Je ziet dingen die je nooit zijn opgevallen, denkt verder na over wat je ziet en daarnaast is het ook gewoon leuk: een feest van herinneringen, een ‘trip down memory lane’.

Geniet ervan!