The Blog


Films & Series: Jericho

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ik ben een groot fan van films en series. Uiteraard is echt niet alles even goed. Maar tussen het enorme aanbod zitten fantastische pareltjes. Sommige van die pareltjes zijn overbekend, maar sommige worden ondergesneeuwd of worden te snel vergeten. En dat is jammer. Elke maandag tip ik je op zo’n vergeten pareltje, soms een film en soms een serie. Een goed begin van de week lijkt mij zo.

Deze week: Jericho (2006 series)

Jericho was een Amerikaanse tv-serie die van 2006 tot begin 2008 op televisie te zien was. De serie vertelt het verhaal over een groepje overlevenden nadat  er nucleaire bommen zijn gevallen op de 23 grootste steden van Amerika. Het eerste seizoen speelt zich vrijwel volledig af in het plaatsje Jericho in Kansas. De problemen zijn niet te overzien na de aanval. Wat eens zo normaal bleek is allemaal verloren. Geen stromend water, geen elektriciteit, de moderne wereld zoals de bewoners van Jericho die kende is verloren gegaan. De serie gaat met name in het eerste seizoen dan ook vooral hoe te overleven in een post-apoclyptische wereld.

 

De serie heeft jammer genoeg maar een kort leven gehad. Want na het eerste seizoen werd de serie al gecanceld door slechte kijkcijfers. Onterecht naar mijn mening want de serie was gewoon erg vermakelijk. En dat dachten de fans toentertijd ook. Een petitie, gestart door de die-hard fans, heeft er dan ook voor gezorgd dat Jericho een kort tweede seizoen kreeg om de serie een waardige afsluiting te geven. Een uniek moment in de Amerikaanse tv-geschiedenis aangezien dit bij weinig series is gebeurd. En ondanks dat ook het tweede seizoen niet goed genoeg werd bekeken om het een nog langer leven op televisie te geven, loopt de serie nu nog steeds, in comic-book vorm.

Nu zijn bij lange na niet alle afleveringen goed van Jericho. En dat is misschien dan ook de reden waarom het zijn kijkers niet heeft vast kunnen houden. Maar op de momenten dat Jericho goed is, is het ook echt goed. Met name in het tweede seizoen, wanneer de kijker meer en meer het leven buiten Jericho te zien krijgt, zijn er goed. Daarnaast wordt dan het grote complot achter de aanval verder ontrafeld. De serie is enorm vermakelijk, en dit mede door de twee hoofdrolspelers die een goede chemie hebben. Tevens is dat misschien ook wel de kracht achter de serie, vrijwel alle karakters hebben een goede chemie. Daarnaast zijn ze stuk voor stuk vermakelijk.

Jericho is een serie die lekker wegkijkt. Daarnaast, misschien ook wel weer fijn, hij duurt niet zo lang. Dus het is makkelijk te bekijken in een weekje. Dat de serie een echt einde heeft gekregen door de fans maakt de serie extra speciaal. Dus mocht je niets te doen hebben deze week, aan Jericho heb je veel kijkplezier.

Rik Spitters