The Blog


Films & Series: Spawn

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ik ben een groot fan van films en series. Uiteraard is echt niet alles even goed. Maar tussen het enorme aanbod zitten fantastische pareltjes. Sommige van die pareltjes zijn overbekend, maar sommige worden ondergesneeuwd of worden te snel vergeten. En dat is jammer. In deze week tip ik je op zo’n vergeten pareltje, soms een film en soms een serie. Een goed begin van de week lijkt mij zo.

Deze week: Spawn

Zeker niet vergeten onder de comic book fans maar waarschijnlijk wel bij het grote publiek. De animatie serie van Spawn. Wat in 1992 is begonnen als een stripboek werd in 1997 omgetoverd tot bioscoopfilm en televisieserie. En waar de film flopte, financieel en kritisch, was de tv-serie een groot succes. Niet vreemd want deze was dan ook enorm goed en deed echt eer aan de comic

De tv-serie Spawn, gecreëerd door Todd MacFarlane, verteld het verhaal van Al Simmons. Al is een goed getrainde soldaat in dienst van de C.I.A. Wanneer hij vragen begint te stellen over de corruptie binnen de overheid komt hem dit duur te staan. Al wordt, in opdracht van zijn superieur Jason Wynn, vermoord door zijn partner en vriend Chapel. Iets wat ze beter niet hadden moeten doen, want Al bleef niet dood.

Nadat hij vermoord is beland Al namelijk in de hel. Hier maakt hij een deal met de demon Malebolgia om zijn vrouw, Wanda, weer te kunnen zien. Maar een deal met een demon is nooit zonder consequenties. Al komt  vijf jaar later pas terug op aarde, niet als Al, maar als Spawn. Daarnaast heeft hij geen idee meer van de deal die hij heeft gemaakt, evenals wat er precies is gebeurd voor zijn dood. Geheel gekleed in het zwart en wit, een rode cape en kettingen, begint hier pas echt het avontuur.

 

De serie liep van 1997 tot 1999 op HBO, bekend van series als Game of Thrones en de Sopranos. Er zijn in die tijd drie seizoenen gemaakt. Later zijn deze in drie films uitgebracht elk met een speelduur van zo’n twee en half uur. De serie heeft verder een Emmy award gewonnen voor Best Outstanding Animation Program. Momenteel zijn er geruchten dat er wordt gewerkt aan een nieuwe animatie serie over Spawn. Of dat ook echt nodig is? Daar ben ik niet zo van overtuigd.

Spawn is een enorme donkere animatie serie die zeker niet geschikt is voor kinderen. Deze animatie serie is grof, een lust voor het oog en heeft een enorm complex maar goed uitgewerkt en volwassen verhaal. Spawn is een echte antiheld, in de trend van populaire karakters als Venom en Deadpool. Voor de verandering komt ook niet alles goed, je weet dan ook echt niet wat de uitkomst zal zijn van de verschillende situaties waarin Spawn beland. Hoewel de serie op sommige momenten wat traag is kijkt de serie goed weg. Een echte aanrader, en een goede serie om de loze uurtjes van deze week mee te vullen.

Rik Spitters