The Blog


Films en series: Zodiac

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ik ben een groot fan van films en series. Uiteraard is echt niet alles even goed. Maar tussen het enorme aanbod zitten fantastische pareltjes. Sommige van die pareltjes zijn overbekend, maar sommige worden ondergesneeuwd of worden te snel vergeten. En dat is jammer. Elke maandag tip ik je op zo’n vergeten pareltje, soms een film en soms een serie. Een goed begin van de week lijkt mij zo.

Deze week: Zodiac

Deze keer geen superhelden of post-apocalyptische werelden, maar een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Zodiac uit 2007 is geregisseerd door David Fincher (bekend van Se7en en Fight Club). Er spelen sterren in als Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.De film vertelt het verhaal over de jacht op de beruchte seriemoordenaar, Zodiac. Deze moordenaar was eind jaren zestig, begin jaren zeventig actief in en rondom San Francisco. De zaak is tot op heden onopgelost, en zal waarschijnlijk nooit opgelost worden.

De film begint met de tweede moord van Zodiac. Een maand na deze moord ontvangt Paul Avery, een reporter van de San Francisco Chronicle een brief geschreven door de Zodiac. Robert Graysmith, een cartoonist bij de Chronicle, raakt geïnteresseerd in de zaak wanneer de krant steeds vaker versleutelde brieven van de Zodiac ontvangt. Ondanks dat Robert niet serieus genomen wordt, is hij juist degene die het voor elkaar krijgt om de brieven te ontcijferen. Vanaf dat moment werken hij en Avery samen met San Francisco politie detectives Dave Toschi en Bill Armstrong. En hoewel ze samen steeds beter de acties van de Zodiac kunnen voorspellen blijven de moorden gewoon doorgaan. Iedereen raakt steeds dieper verstrikt in het web van de moordenaar. Zeker Avery krijgt het zwaar te verduren. Wanneer hij een persoonlijke dreigbrief ontvangt raakt hij aan de drugs en wordt paranoïde. Of iedereen het er levend vanaf brengt, dat mag je natuurlijk helemaal zelf gaan kijken.

 

Zodiac is een spannende thriller die jammer genoeg in Nederland niet veel aandacht heeft gekregen. Geheel onterecht want de film is echt prachtig. Maar, en dat is vaker met dit soort films, hij is niet voor iedereen geschikt. De film is wat aan de lange kant 157 minuten (de director’s cut zelfs 162 minuten). Daarnaast heeft de film behoorlijk wat trage scenes. Ondanks dat de film hier zich prima voor leent, zal dit niet iedereen hier heel gecharmeerd van zijn. Toch raad ik je echt aan deze film een kans te geven. Er wordt fantastisch geacteerd, de chemie is gewoonweg super. Daarnaast zit de film slim in elkaar zodat je nooit precies weet wat er gaat gebeuren. Het is naast een spannende thriller ook een informatieve film die je een goed kijkje geeft van een werkdag bij een krant zo’n 40 jaar geleden. Deze film is een echt pareltje die jammer genoeg veel te snel vergeten is. Maar geef hem een kans en ik verzeker je dat je er geen spijt van zult krijgen (daarnaast het is een David Fincher film, die moet je gewoon gezien hebben!).

Rik Spitters