The Blog


Films & Series: Scott Pilgrim Vs. The World

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar ik ben een groot fan van films en series. Uiteraard is echt niet alles even goed. Maar tussen het enorme aanbod zitten fantastische pareltjes. Sommige van die pareltjes zijn overbekend, maar sommige worden ondergesneeuwd of worden te snel vergeten. En dat is jammer. Elke maandag tip ik je op zo’n vergeten pareltje, soms een film en soms een serie. Een goed begin van de week lijkt mij zo.

Deze week: Scott Pilgrim Vs. The World

Scott Pilgrim Vs. The World is een vrij recente film, uitgekomen in 2010. Geregisseerd door Edgar Wright (bekend van films als Shaun of the Dead en Hot Fuzz) met onder andere Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead en Anna Kendrick. De film is gebaseerd op de uit Canada afkomstige stripboekenreeks, Scott Pilgrim. De film vertelt het verhaal van, hoe kan het ook anders, Scott Pilgrim. Scott is 22 jaar, werkeloos en woont in Toronto bij zijn “best gay-friend” Wallace Wells. Ook speelt hij basgitaar in de band Sex Bob-omb. De film begint dat Scott zijn bandleden mededeelt dat hij de 17-jarige “high schooler” Knives Chau date. Dit tot ergernis van iedereen om hem heen, Scott date haar namelijk alleen om over zijn oude liefde Natalie “Envy” Adams, te komen.

Op een dag droomt Scott van Ramona Flowers, een Amerikaanse die sinds kort in Toronto woont. Hij ontmoet haar, en terwijl hij met Knives date, raakt hij helemaal bezeten van haar. Uiteindelijk begint hij ook met Ramona te daten, maar dit is niet zonder consequenties. Want wanneer Scott tijdens de “battle of the bands” wordt aangevallen door Matthew Patel, blijkt dat daten met Ramona Flowers niet zomaar gaat. Eerst zal Scott alle “Evil exes” moeten verslaan. Hoe dat afloopt dat zal je toch zelf moeten gaan kijken.

 

Waarom ik Scott Pilgrim zo ontzettend leuk vond was de unieke snelle stijl. De film raast als een speer aan je voorbij. Daarnaast zijn de special effects om van te smullen. Voor wie is opgegroeid in de jaren negentig met computerspelletjes is de film een feest van herkenning. Overal zitten kleine clue’s verstopt die refereren naar games als Zelda en Mario. Daarnaast is het verhaal absurd maar juist dat maakt de film zo uniek.

Maar juist dat absurde is denk ik ook de reden geweest waarom dat de film het niet zo goed heeft gedaan aan de box office. Als je de trailer van de film ziet, en je geen verdere achtergrond informatie over de film hebt, denk je al snel “Wat is dit?”. Maar ik beloof je, wanneer je een fan bent van comics, nineties games, snelle humor, en open staat voor een ander soort film dan zal je een Scott Pilgrim Vs. The World een goede hebben. Het staat bij mij niet voor niets in mijn persoonlijke top tien van beste films ooit gemaakt.

Rik Spitters