The Blog


Interactieve Internetvideo’s

YouTube en Vimeo het zijn waarschijnlijk de twee meest bekende internet videospelers. In nog geen tien jaar tijd heeft met name YouTube de wereld van video enorm veranderd. Door de komst van deze twee diensten kan elk mens ter wereld zijn video delen. En de populariteit is in al die jaren ongekend hoog gebleven. Waarschijnlijk zijn we nog niet eens over de piek heen. Maar waar ik me de afgelopen jaren erg over heb verwonderd is de beperkte interactiviteit die beide diensten bieden.

Allereest is het misschien handig om uit te leggen wat ik onder interactieve internetvideo’s versta. Interactieve internetvideo’s moeten in ieders geval de kijker de mogelijkheid bieden om door te kunnen klikken tijdens en na het zien van een video. Het moet de kijker een keuze mogelijkheid geven hoe hij of zij een bepaalde video verder gaat bekijken. Tijdens het kijken van een video zou je dan verdere achtergrondinformatie kunt opvragen in de vorm van foto’s, video’s, websites, of verschillende social media kanalen. Zeker voor bedrijven zou dit een fantastische uitkomst kunnen zijn. Denk aan een reclame voor kleding. Klik op de kleding van een bepaalde acteur of actrice en je krijgt meteen informatie over dit kledingstuk. Maar in hoeverre is dit al mogelijk met de bovengenoemde videodiensten?

Hoewel YouTube de zogenaamde aantekeningen kent om je video interactief te maken heeft deze optie zo zijn beperkingen. Met aantekeningen kun je je video op bepaalde momenten taggen om de kijker gemakkelijk door te linken naar een volgende video. Klinkt op zich best interessant maar zoals gezegd werkt het niet goed genoeg om je video echt interactief te maken.

aantekeningen

Allereerst werkt het niet op mobiele apparaten zoals smart phones en tablets. Onbegrijpelijk aangezien steeds meer video’s via deze apparaten worden bekeken. De volgende beperking is dat je alleen maar naar url’s kan linken binnen YouTube. Ofwel je eigen website promoten zit er niet in. Dan zijn de aantekening tot slot ook nog eens erg lelijk. Grote vierkante of rechthoekige kaders die vaak totaal uit toon vallen van de stijl van je video. Dat zou toch anders moeten anno 2013?

Hoe pakt Vimeo interactieve internetvideo’s aan? Tja, eigenlijk niet. Er is wel een optie voor Vimeo Pro gebruikers, outro genaamd. Maar deze outro optie is in principe geen echt onderdeel van je video. Een outro kan je laten verschijnen na afloop van een filmpje en geeft de kijker de kans om door te klikken naar een door jou aanbevolen video of website. Goed hieraan is dat je gebruikers door kan linken naar elke willekeurige website die jij maar wilt. Nadeel is dat dit niet in de video zelf kan. Vimeo zelf zegt niet te geloven in interactieve internetvideo’s en zal deze optie dan ook niet in de nabije toekomst aan gaan bieden. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Is er dan helemaal geen enkele manier om je internetvideo’s echt interactief te maken? Gelukkig wel. Sinds een tijdje is er de videodienst WireWax. WireWax overtreft alle verwachtingen op het gebied van interactieve internetvideo’s. Het stelt de gebruiker in staat om tijdens een filmpje linken toe te voegen die volledig geïntegreerd kunnen worden in je video. Sterker nog de icoontjes die je toe kunt voegen kun je met een bepaalt object of persoon mee laten tracken. Daarnaast kunnen je echt overal naar linken waar je maar naar wilt. De video stopt automatisch en vervolgens komt er in de video een nieuw scherm met nieuwe informatie. Wat helemaal fantastisch is, is dat je het kunt koppelen aan sociale media als Facebook, Twitter en Instagram. En als dit alles nog niet genoeg is, kun je WireWax volledig koppelen aan al je bestaande YouTube video’s. Op deze manier kun je de YouTube views behouden en hem met WireWax alsnog echt interactief maken. Tot slot, ook niet geheel onbelangrijk, werkt het vrij aardig op mobiele apparaten. Android gebruikers kunnen WireWax video’s sowieso afspelen. Apple gebruikers zullen eenmalig een aparte gratis app moeten downloaden (zodra je op een WireWax video klikt wordt de app automatisch gedownload).

wirewax

WireWax is momenteel jammer genoeg nog niet heel erg populair. Maar de gratis dienst is zeker interessant voor adverteerders en bedrijven zoals Curious Media. Wij zijn dan ook al druk bezig om alle ins en outs van deze dienst onder de knie te krijgen. Wij geloven dat interactieve internetvideo’s de toekomst zijn en verwachten dan ook dat er steeds meer gebruik van gemaakt gaat worden. Het is dan ook afwachten totdat YouTube het voorbeeld gaat volgen, maar voor nu heeft WireWax toch echt een flinke voorsprong gemaakt. De komende tijd ga ik me dan ook verder verdiepen in de dienst. Over ongeveer een maandje komt ik terug bij jullie met alle voor- en nadelen. Wordt dus zeker vervolgd…

Voor meer informatie kijk dan op http://wirewax.wordpress.com/author/wirewax/

Voor een voorbeeld kijk dan hier http://www.wirewax.com/luther

Rik Spitters