The Blog


Pixar does what Pixar does, because Pixar is… Pixar

En met deze South Park quote begin ik mijn verhaal over één van de beste animatiestudio’s ter wereld. Na de Pixar tentoonstelling in de Amsterdam Expo te hebben bezocht kan ik het niet laten hier een blog over te schrijven. Pixar is een animatiestudio die zijn gelijke niet kent. Alleen Pixar doet wat Pixar op zijn manier doet. Al 25 jaar lang maken ze box office hit na box office hit. En ondanks het misschien wat tegenvallende (qua verhaal dan) Cars 2, zijn alle Pixar films juweeltjes. Als je een Pixar film kijkt weet je dat je naar een Pixar film aan het kijken bent. Maar wat maakt Pixar zo bijzonder, en hoe komt het dat andere studio’s hier zo moeilijk aan kunnen tippen?

1419.main__2

Een echte waarheid heb ik op die vraag in alle eerlijkheid niet. Het is meer een eigen interpretatie van waarom ik denk dat andere studio’s zo moeilijk aan Pixar kunnen tippen. Als we de vergelijking nemen met andere animatie studio’s dan zie je op drie punten een duidelijk verschil, de animatiestijl, karakters en de manier van verhaalvertelling. Allereerst de animaties. Pixar is een bedrijf dat min of meer de huidige manier van animeren heeft bedacht. Ze zijn de pioniers op het gebied van deze computer technieken. Sterker, de meeste software waar men tegenwoordig mee werkt vindt zijn origine in de door Pixar ontwikkelde software. En deze drijfveer om te innoveren is er nog steeds. Pixar brengt niet zomaar elk jaar een nieuwe animatie film uit. Elke film moet baanbrekend zijn op het gebied van animatie. Neen nou de onmogelijke onderwaterwereld van Finding Nemo of het rossige haar van Merida, elke film kent nieuwe baanbrekende technieken. Pixar probeert zijn competitie op dit gebied altijd voor te zijn. Een drijfveer die je bij andere studio’s maar weinig ziet.

Een tweede duidelijk verschil zijn de karakters. Ik weet niet hoe dat bij jullie is maar met vrijwel alle karakters van Pixar leef ik echt mee. Ik denk dat de reden hiervan is dat alle karakters een achtergrondverhaal en een geschiedenis hebben. Allemaal lijken ze doordachter te zijn dan bij andere animatiefilms. Hoe gek de wezens ook zijn, ze hebben allemaal een menselijke kant en tonen echte emoties. Daarnaast heeft elk karakter een dubbele laag. Van Wall-E tot Remy uit Ratatouille, jong en oud kan met ze relateren waardoor we echt met ze mee kunnen leven. Niet voor niets neemt (en krijgt) Pixar de tijd om zijn karakter goed uit te werken. Neem nou Woody dit karakter was compleet anders bedoeld. Het was eigenlijk een kleine zeurende en gemene cowboy. Toen het verhaal van de eerste Toy Story zo goed als af was en ze al druk bezig waren met animeren kwamen ze erachter dat die Woody gewoonweg niet werkte. Hij was de held van de film, maar de manier waarop hij was geschreven zou desastreus zijn geweest. Waarom? Omdat mensen zich niet aan zo’n gemeen karakter willen relateren. De complete film werd op de schop gegooid met als gevolg, extra kosten en een nog strakkere deadline. Een ander voorbeeld is de nieuwste Pixar. Deze is met een jaar uitgesteld omdat het verhaal en de karakter nog niet helemaal werkte. Pixar maakt liever één goede film per jaar dan drie middelmatige.

Ook de verhalen die pixar verteld kennen meerdere lagen waardoor ze voor jong en oud geschikt zijn. De ene grap is echt bedoeld voor de aller jongste en de andere grap werkt weer op de lachspieren van de ouderen. Maar niet alleen de dubbele laag in de verhaalvertelling is van belang ook de originaliteit van de verhalen. Ik ken geen studio die het aan zou durven om een gewaagd project als Wall-E aan te gaan. Een film waar vrijwel niet in gesproken wordt en over een robot in een verdoemde wereld gaat. Niet heel makkelijk te pitchen lijkt mij. Of Up, waar Pixar in de eerste twintig minuten zo’n emotionele gebeurtenis laat zien dat zelfs ik een brok in mijn keel kreeg. Het zijn juist deze bijzondere verhalen die van Pixar films meer dan zomaar een animatie maken. De verhalen van Pixar worden vaak zo sterk en doordacht verteld dat de meeste “normale” films daar nog iets van kunnen leren.

pixag-copy

Mede om deze drie redenen denk ik dat de Pixar animaties met kop en schouder boven de rest uitsteken. Niet voor niets wordt Pixar nogal eens vergeleken met het vroegere Disney. Want ook bij de oudere Disney animaties waren het juist de karakters, de verhaalvertelling en de vooruitstrevende animaties die de films zo kenmerkte. Het is niet voor de niets dat de twee elkaar uiteindelijk hebben gevonden (buiten het geld dat het oplevert). Pixar is een bijzonder bedrijf, en tijdens de expo werd dit voor mij nogmaals duidelijk. En hoewel ook Pixar wat tegenslagen kent ben ik ervan overtuigd dat wanneer ze de huidige visie vasthouden we nog veel meer juweeltjes voorgeschoteld gaan krijgen.