The Blog


Videoland Unlimited minder oneindig dan gehoopt

Vroeger, in de gloriedagen van de videoband. Dat zwarte rechthoekige plastic doosje dat je in een groter zwart rechthoekig apparaat moest stoppen om vervolgens een film of tv-serie te kunnen kijken. In een tijd waar we nog niet massaal alles wat we maar wilden zien van het internet af konden plukken. Een era waarin het illegaal kopiëren van films nog omslachtig ging door twee videospelers aan elkaar te koppelen om vervolgens het ene videosignaal naar het andere te sturen. Een proces dat net zo lang duurde als de speelduur van de desbetreffende film. Ofwel die prehistorische periode waarin we films met veel te veel ruis keken op een te klein scherm (met een joekel van een beeldbuis) en dat dan nog niet eens in high definition laat staan surround sound. De tijd dat we nog netjes naar een winkel gingen om de nieuwste films te huren. Winkels zoals Videoland. Je zou zeggen dat deze allemaal uitgestorven zouden zijn. Maar niets is minder waar. Want Videoland maakt dit jaar zijn comeback met Videoland Unlimited. En volgens de woordvoerders is dit er niet zomaar eentje, het moet dé concurrent van het ondertussen welbekende Netflix gaan worden…

In september heb ik Videoland Unlimited al eens aangehaald in één van mijn blogs. Ik vertelde toen over de komst van Netflix en wat zijn mogelijke concurrenten zouden gaan worden. Eén daarvan was het door RTL opgekochte Videoland. Met veel furore bracht RTL toentertijd naar buiten dat ze met Videoland grote plannen hadden. Zo groot zelfs dat ze een geduchte concurrent van Netflix zouden gaan worden. Een woordvoerder heeft zelfs laten ontglippen dat ze velen malen beter zouden worden, qua uitstraling en (misschien wel het belangrijkste) content. Nu meer dan een half jaar later is het dan zover. De betaversie van Videoland Unlimited is enkele dagen geleden van start gegaan. Uiteraard ben ik er even ingedoken. Want als fan van Netflix ben ik natuurlijk enorm benieuwd wat die geduchte tegenstander te bieden heeft.

Note: Ik bespreek hieronder alleen de pc-versie aangezien op moment van schrijven er nog geen werkende mobiele versie bestaat. Daarnaast zal Videoland ook beschikbaar zijn via provider KPN en zijn zusterondernemingen (Telfort, XS4All). Verder zal Videoland in de toekomst ook voor gameconsoles beschikbaar worden, deze heb ik helaas ook nog niet kunnen testen.

Allereerst is het handig om te weten dat Videoland al een tijdje bestaat. Maar waar je voorheen alleen tegen betaling een enkele film kon bekijken kan je nu dus ook een Unlimited-abonnement nemen voor €10,- per maand (duurder dus dan Netflix). Deze tien euro geeft je toegang tot tal van films en series. Wat meteen opvalt na het aanmelden is dat de look en feel behoorlijk op die van Netflix lijken. Maar al snel blijkt dat schijn bedriegt. Scrollend door het aanbod kom ik er al snel achter dat alles nogal lomp overkomt. De filterknoppen zijn niet bepaald mooi en zijn totaal verkeerd geplaatst. Het ziet er gewoonweg niet uit. Zeker niet als je Netflix gewend bent. Ik kom er al heel snel achter dat ik deze vergelijking nog heel veel meer ga maken.

Videoland-Unlimited-1

Ik wil echt niet te negatief zijn, en ook niet als een te erge Netflix-fan overkomen, maar de pc-versie van Videoland doet op alle fronten onder aan die van Netflix. Zoeken naar verschillende films is totaal niet handig. Als het ware is het een enorme lange lijst op één pagina. Hoe verder je naar beneden scrolt hoe meer er wordt geladen. Wat als enorm nadeel heeft dat de site er op een gegeven moment enorm traag van wordt. Een onbegrijpelijke keuze om dit zo te doen.

Dan de informatie verschaffing voor een film. Bij Netflix heb ik in het begin geklaagd dat het icoontjes om op de informatiepagina te komen wat klein zijn. Maar eenmaal gewend, is het prima. Bij Videoland hebben ze ervoor gekozen om een groot informatievlak te laten verschijnen wanneer je met je muis over een cover van een film gaat. Op zich niets mis mee, zij het niet dat het informatievlak niet direct weer verdwijnt zodra je de muis van de desbetreffende film weghaalt. Enorm irritant. De verdere informatieverschaffing van een film of serie is redelijk gelijk aan die van Netflix.

Videoland-Unlimited-2

Een ander nadeel is dat je niet meerdere accounts kan creëren binnen je abonnement. Je kan dus geen kindvriendelijke account maken voor je kinderen. Misschien komt dit omdat het hier de betaversie betreft, maar het lijkt me sterk dat ze dit voor het einde van deze maand nog toe gaan voegen. Ook de intelligentie van Videoland is niet erg bijster. Eigenlijk zie je gewoon puur wat ze hebben en that’s it. Geen aanbevelingen gebaseerd op jou voorkeuren. Het is het gewoon allemaal net niet.

De lay-out en gebruiksvriendelijkheid zijn dus allemaal niet om over naar huis te schrijven. Hoe zit het dan met de content, hier draait het uiteindelijk allemaal om. Bij Netflix hadden veel mensen commentaar dat het allemaal nog niet zo uitgebreid was. Dat is nu een aantal maanden verder wel heel anders. Netflix is ondertussen uitgebreider dan ik had verwacht en is echt een toegevoegde waarde op het huidige tv-aanbod. Zeker met al hun zelfgeproduceerde tv-series.

Videoland-Unlimited-3

Bij Netflix zit het met de content dus ondertussen wel goed. Bij Videoland daarentegen. Ik denk dat 95% complete bagger is. Een nogal grove opmerking, maar het is in mijn ogen nou eenmaal zo. In eerste instantie dacht ik “Wow, dit gaat helemaal goed komen, Gravity, Sherlock Holmes en Inception”. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet bij het aanbod van Videoland Unlimited hoorde. Nee, voor die films moet je apart betalen (een huurprijs van €2,99 voor de SD versie). Ondanks dat dit met een druk op de knop te verhelpen is, zou het handiger zijn als je direct het daadwerkelijke aanbod zou zien, in plaats van dit smerige trucje. Ik ben dan ook bang dat heel veel mensen dit als zeer verwarrend gaan ervaren.

Dan terug naar het daadwerkelijke aanbod van Videoland Unlimited. Zoals ik al zei is dit complete bagger. Waarom? Nou, als het gros van je speelfilms uit totaal onbekende b-films bestaat zoals Alien vs. Zombies: The Dark Lurking en Strippers vs. Werewolves dan weet je dat het er niet zo goed mee is gesteld. Goed, goed, er zitten ook fantastische titels tussen zoals The Kings Speech, Drive en Kick Ass, maar die zijn duidelijk in de minderheid. Daarnaast als extra doodslag zijn de titels die ik heb bekeken niet eens in HD te bekijken. We leven in 2014 niet in de gloriedagen van Videoland (waar het normaal was dat alles in SD kwaliteit te zien was)!

Qua Engelse series is het een nog erger drama, dat zijn er welgeteld 23. Waarvan de meeste miniseries (het hoogtepunt is The Blacklist). Het gebrek aan support van grote maatschappijen zoals Disney, FOX en Warner om unlimited te mogen streamen is erg duidelijk. Is er dan geen enkel lichtpuntje in het aanbod? Jawel, als je van Nederlandstalig houdt. Omdat Videoland van RTL is, zie je dan ook veel RTL producties terugkomen. Zoals de complete seizoenen van Baantjer en Moordvrouw. Persoonlijk zit ik daar niet op te wachten, maar een grote groep kijkers vast wel.

Een ander lichtpuntje is wat ik net aangaf als negatief. Hoewel ik erbij blijf dat Videoland ervoor moet zorgen dat je bij het openen van de site alleen het Unlimited aanbod ziet is het wel een pluspunt dat er de optie is dat je een zeer uitgebreid aanbod aan films kan huren (in Amerika kan dit ook bij Netflix, weliswaar gaat het dan wel om fysieke films). Hierdoor heb je een completer aanbod op één plek. Wat voor sommige mensen een uitkomst zou kunnen zijn.

Conclusie

Mijn oordeel over de web-versie van Videoland moge duidelijk zijn. Het is weliswaar een dappere poging van RTL om het grote Netflix te beconcurreren maar ik ben bang dat het al een verloren strijd is voor deze ook maar begonnen is. Een eerste indruk is een enorm belangrijke, en ik ben bang dat Videoland Unlimited bij aanvang al een te slechte impressie gaat maken. Om even op te sommen, gebruiksvriendelijkheid en lay-out zijn ver onder de maat. De content is niet om over naar huis te schrijven en tot overmaat van ramp niet eens in HD. De enige pluspuntjes zijn dat het Nederlandstalige aanbod vrij groot is, maar dit zijn wel pure RTL producties die al tot in den treure zijn herhaald. De mogelijkheid tot huren is ook een leuke extra mogelijkheid. Maar het is dan wel weer jammer dat er bij het openen van de website tussen het unlimited- en huuraanbod niet direct een onderscheid wordt gemaakt. De enige hoop voor Videoland Unlimited is dat het aanbod in een heel rap tempo zal worden uitgebreid en dat de verschillende apps die gaan komen stukken beter zijn. Maar persoonlijk zie ik dat niet zomaar gebeuren. Voor nu is het simpelweg een zeer teleurstellende dienst die het de maandelijkse €10,- aan kosten niet waard zijn. Videoland kan voorlopig absoluut niet opboksen tegen het superieure Netflix.